EN

Gürsan Alüminyum: “Kapasitematik Üretimimizde Verimliliği En Az %25-30 Artırdı”

27.04.2022, Thursday

​Gürsan Alüminyum Genel Müdür Yardımcısı Haluk DEMİR: “Öncelikle makinalarda bağlı iş parçasının takma sökme sürelerinin ve işlem sürelerinin kolay izlenebilirliği, bu sürelerdeki optimizasyon gerekliliklerini analiz yeteneğimizi artırdı.”


Gürsan Alüminyum olarak Kapasitematik kullanmaya ne zaman başladınız? Neden ve nasıl karar verdiniz?
Kapasitematik ile 2018 yılında çalışmaya başladık. Kapasitematik’ten önce makine hazırladığımız bir tabloya manuel olarak veri giriyor ve verimliliklerini bu yöntemle takip etmeye çalışıyorduk. Çalışan 20 adedin üzerinde CNC tezgahımız olduğu düşünülürse bu yöntem hem zahmetli hem de güvenilir değildi. Bütün makinaların verilerini aynı ekranda görebilme ve raporlayabilme özelliği ile Kapasitematik’i, diğer bütün sistemlerden daha başarılı olması nedeniyle tercih ettik.

gursan-aluminyum-kapasitematik-uretimimizde-verimliligi-en-az-25-30-artirdi-1605871046690-k.jpg (38 KB)

Kapasitematik üretimde verimliliğinizi ne derece artırdı? ​
Kapasitematik üretimde verimliliği en az %25-30 artırdı diyebilirim. Makinalarda bağlı iş parçasının takma sökme sürelerini ve işlem sürelerini tablo olarak karşımızda gördüğümüzden, bu sürelerin optimizasyon gerekliliğini görmemize imkânı sağladı. Biz işimizin gereği çok sık parça ve ayar değiştiriyoruz. Sayılar az ve parçalar çeşitli olduğundan karşımıza izlenmesi gereken çok fazla veri çıkıyor. İşte Kapasitematik bu noktada bize çok faydalı oldu. Bunun yanında Kapasitematik sayesinde, makinalara operatör atamaları yaparak personelin boşta geçirdiği süreleri ve performansını da izler olduk. Böylece personel de takip edildiği için kendine çeki düzen verme zorunluluğu hissetti. Bu noktada ödül mekanizmasını çalıştırarak personeli motive ettik. Bütün bu saydıklarım gün sonunda makinanın takip edilmediği zamana göre %30 daha verimli çalışmasını sağladı.

RAKAMLARLA KAPASİTEMATİK
Kapasitematik öncesi ve sonrasındaki verimlilik durumunu rakamlarla ifade edebilir misiniz?
Örneğin; X ürünü CNC tornada işlem görüyor. Bu parçanın işlem süresi (talaştan talaşa diye tabir edilen) 35 sn. Takma sökme süresi ile 10 sn. Toplamda 45 sn. Beklenen hedef 8 saatte 640 adet parça işlenmesi; ancak hem makine hem personel kontrol edilmediğinde plansız duruşlar ve makinanın verimsiz programlanması nedeniyle 8 saatlik vardiyada 450-500 adet ancak üretilebiliyordu. Şu an için 8 saatlik vardiyada 590-620 adet üretim adetlerini Kapasitematik ÖNCESI OEE ortalaması yakalayabiliyoruz.

 

Haberler